Online lezen  |  Printversie  |  Afmelden
Nieuwsbrief december 2018
#9 - 24 december 2018


Belastingtabellen en heffingskortingen 2019 
Met ingang van 2019 komen er meer loonbelastingtabellen. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat er voor de heffingskortingen onderscheid zal worden gemaakt tussen inwoners en niet-inwoners van Nederland. In de loonbelastingtabellen voor 2019 komen er drie soorten werknemers:
• Werknemers die inwoners zijn van Nederland;
• Werknemers die inwoner zijn van een andere lidstaat van de EU, van een EER-land (IJsland, Noorwegen en Liechtenstein), Zwitserland of de BES-eilanden (Bonaire, Sint-Eustatius en Saba);
• Werknemers die inwoner zijn van een derde land, dat wil zegen van een land dat niet valt onder 1 of 2.

Voor elk van deze drie groepen werknemers komen er drie aparte loonheffingstabellen.
Lees meer
Aard contract op loonstrook
Met de Wet Arbeidsmarkt in Balans wil het kabinet ook verplichten om de aard van het contract op de loonstrook te vermelden. Het wetsvoorstel beoogt om vaste contracten voor werkgevers aantrekkelijker te maken ten opzichte van een flexibel contract. Er komt een nieuwe systematiek van premieheffing, waarbij de hoogte van de WW-premie afhankelijk is van de keuze voor een tijdelijk of vast contract. Voor de werknemer wordt met het op de loonstrook vermelden van de aard van het contract inzichtelijk gemaakt of er sprake is van schriftelijk aangegane arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en of het gaat om een oproepovereenkomst. Met deze vermeldingen wordt de fraudegevoeligheid verminderd en handhaving van het nieuwe premiesystematiek verbeterd. Wel leidt deze maatregel in beperkte mate tot extra regeldruk voor de werkgevers.

Toelichting gezagscriterium
Per 1 januari 2019 komt er een uitgebreidere uitleg over het gezagscriterium. Verduidelijking van het gezag is één van de maatregelen ter vervanging van de Wet DBA. Opdrachtgevers en opdrachtnemers krijgen zo meer duidelijkheid om zelf te kunnen beoordelen of er sprake is van een gezagsrelatie en daaruit voortvloeiend wel of geen dienstverband. De uitleg zal in het Handboek Loonheffing 2019 worden gepubliceerd.
Wet vereenvoudiging beslagvrije voet
De Wet vereenvoudiging beslagvrije voet zal niet per 1 januari 2019 in werking treden. De Belastingdienst en UWV blijken meer tijd nodig te hebben voor de inwerkingtreding.
De beslagvrije voet is het deel van het inkomen waarop een deurwaarde geen beslag mag leggen. Dit deel is noodzakelijk voor het minimum aan levensonderhoud. De vereenvoudiging moet ervoor zorgen dat mensen met schulden niet verder in de problemen komen door hanteren van onjuiste bedragen van de beslagvrije voet.
Werknemers hoeven met deze nieuwe wet niet meer zelf gegevens aan te leveren als er beslag wordt gelegd op het loon.
Let op nepbrief Autoriteit Persoonsgegevens

Ondernemers moeten oppassen voor een bericht van de ‘Autoriteit Persoonsgegevens’.

De officiële toezichthouder, die waakt over de privacy, waarschuwt voor profiteurs die kwalijke nepbrieven versturen. Daarin schermen zij met een bedrijfsbezoek door de privacy waakhond, intimideren ze met mogelijk hoge boetes en bieden ze tegen veel geld waardeloze papieren aan.

De Autoriteit Persoonsgegevens benadrukt dat echte correspondentie van de organisatie altijd op briefpapier is gedrukt. Het is dus geen gekopieerd velletje. Een echte brief is verder opgesteld in foutloos Nederlands en bevat altijd de naam en het telefoonnummer van een contactpersoon.

Bedrijven wordt aangeraden om bij twijfel over de echtheid van een brief contact op te nemen met de toezichthouder.

Lees meer
Voorkom bijtelling bestelauto’s voor personeel
Heeft uw onderneming bestelauto’s die aan het personeel ter beschikking worden gesteld? Dan moeten de werknemers in principe belasting betalen over de bijtelling voor het privégebruik. Rijdt uw werknemer op jaarbasis minder dan 500 km privé met deze bestelauto? Dan kan hij, net als voor een personenauto, voor een bestelauto een ‘Verklaring geen privégebruik auto' aanvragen.

Er zijn daarnaast speciale mogelijkheden om bijtelling te voorkomen als de werknemer sowieso niet privé kan/mag rijden met de bestelauto. Denk daarbij aan:
  • een niet buiten werktijd te gebruiken bestelauto (auto ‘achter het hek’);
  • verbod op privégebruik bestelauto;
  • verklaring uitsluitend zakelijk gebruik.
U moet het privégebruik dan wel onmogelijk maken en het autogebruik ook periodiek controleren. Voor het verbod op privégebruik kunt u eventueel gebruik maken van een voorbeeldafspraak die u kunt downloaden van belastingdienst.nl.

Als de bestelauto’s doorlopend afwisselend worden gebruikt en het privégebruik per werknemer niet te bepalen is, dan mag u kiezen voor eindheffing van € 300 per bestelauto.
Speel in op lagere tarieven vpb
Het tarief in de vennootschapsbelasting daalt volgend jaar. Over de eerste € 200.000 winst betaalt je bv dan 19% vpb in plaats van 20% in 2018. Ook de jaren erna blijven de tarieven dalen. Het is daarom aan te bevelen kosten van je onderneming, indien mogelijk, zo veel mogelijk in de tijd naar voren te halen en opbrengsten, indien mogelijk, zo veel mogelijk uit te stellen. Denk bijvoorbeeld aan de kostenegalisatiereserve, de herinvesteringsreserve, voorzieningen en aan vervroegd afschrijven.
Dividend vóór 2020 uitkeren?

Het tarief van de aanmerkelijkbelangheffing (box 2) gaat in 2020 omhoog van 25 naar 26,25%.

Vanaf 2021 geldt een verdere verhoging naar 26,9%. Deze heffing betaal je bij verkoop van je aandelen of bij dividenduitkeringen. Het kan daarom lonend zijn een eventuele dividenduitkering vóór 2020 te laten plaatsvinden, als je deze uitkering consumptief gebruikt of voor het aflossen van een excessieve lening bij je bv.

Gebruik je het uitgekeerde dividend niet voor een van deze doelen, dan behoort het vervolgens tot je privévermogen en wordt het belast in box 3. Of dit aantrekkelijk is, hangt onder meer af van de vraag of je spaart of belegt in box 3, wat dan het behaalde rendement is en hoeveel belasting je hierover betaalt.

Lees meer
Vraag de btw terug op oninbare vorderingen

Heb je te maken met debiteuren die niet betalen en het lukt niet om de vordering te innen? Dan kun je de afgedragen btw terugvragen bij de Belastingdienst.

Sinds 1 januari 2017 kun je de btw al terugvragen na één jaar nadat de factuur opeisbaar is geworden. Het terugvragen doe je in de reguliere btw-aangifte. Makkelijker kan bijna niet! 

Wet Franchise gepubliceerd 
Op 12 december 2018 is de consultatieversie van de Wet Franchise gepubliceerd.
Het wetsvoorstel is te vinden op www.internetconsultatie.nl (zoek op: “Wet Franchise”).

Het voorstel is afkomstig van de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat (Mona Keijzer) en de Minister voor Rechtsbescherming (Sander Dekker). Tot 31 januari 2019 kan worden gereageerd op het wetsvoorstel.

Lees meer
Volg ons
t in
Contact
E-mail opties