Online lezen  |  Printversie  |  Afmelden
Nieuwsbrief november 2018
#8- november 2018
Blog: Samenwonen, waar je aan moet denken als franchiseondernemer

Dus, je bent ondernemer of wordt het binnenkort? Gefeliciteerd! En je gaat ook samenwonen of doet dat al? Dubbel gefeliciteerd. En goed dat je dit leest, want er zijn nog wel een aantal dingen waar je aan moet denken.

Als Belastingadviseur en hoofd van de Fiscale afdeling bij Marshoek, krijg ik heel vaak, wat wij noemen WNA-vragen’. Wat dat precies zijn? Vragen waar je vaak niet bij stilstaat en dan ineens denkt, ja maar, wat nou als… 

Lees meer
Coop lesdag

Afgelopen dinsdag was ons kantoor in Houten het decor voor de Coop lesdag.
Coop organiseert diverse lesdagen voor potentiële Coop ondernemers en bedrijfsleiders van Coop. Als Marshoek vinden we dat een mooi initiatief die we graag ondersteunen.
Wij hebben een ruimte op ons kantoor beschikbaar gesteld, met alle faciliteiten daaromheen.

Een gedeelte van het programma van de lesdag is door ons ingevuld. Harrie Nijman heeft zijn ervaringen over zijn werkzaamheden als Adviseur Aan- en Verkoop gedeeld. Richard Kievit, Retailconsultant, is in zijn presentatie ingegaan op de benchmark van Coop en een aantal actuele trends en ontwikkelingen in de supermarktbranche. De trends en ontwikkelingen zijn te onderscheiden in vier thema’s:
E-commerce en platformen, blurring en beleving, demografische ontwikkelingen en als laatste effectief personeelsbeleid.

Van kennis delen krijgen wij energie, het is daarom voor ons een positieve dag geweest. We hopen dat we een bijdrage hebben kunnen leveren aan de toekomst van potentiële ondernemers en bedrijfsleiders zodat ook zij hun ambities kunnen realiseren.

Heeft u interesse in het ondernemerschap in de supermarktbranche en wilt u met een ervaren adviseur in gesprek over de mogelijkheden, neem dan contact op met bedrijfseconomisch adviseur Harrie Nijman via 030-6359440.

Marshoek periodiek in Distrifood
Heeft u een abonnement op de Distrifood? Marshoek zal de komende tijd een bijdrage leveren op de Ondernemen-pagina. De uitkomsten van de Supermarktbenchmark van Marshoek, zullen per periode van vier weken en per kwartaal (uitgebreider) in de Distrifood worden gepresenteerd. 

Zie ook het artikel van afgelopen zaterdag in Distrifood: Franchisesupers scoren met vers en diepvries.  
Lees meer
Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)

Minister Koolmees heeft het wetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) naar de Tweede Kamer gestuurd. De meeste maatregelen moeten in 2020 in werking treden.

Deze wet moet het voor werkgevers aantrekkelijker maken om medewerkers vast in dienst te nemen.

Lees meer
Nieuwe regels kleine pensioenen 2019
Mensen wisselen vaker van baan en werken korter bij een werkgever. Daardoor bouwen ze bij verschillende werkgevers, en dus bij verschillende pensioenuitvoerders kleinere pensioenen op. Pensioenuitvoerders kopen nu vaak kleine pensioenen af, omdat de administratiekosten voor deze pensioenen in verhouding erg hoog zijn.

Bij de afkoop van een klein pensioen krijgen mensen hun pensioenbedrag in 1 keer tussentijds uitbetaald. Dit pensioen hoort dan niet meer bij het pensioen voor later. Met als risico: iemand heeft op zijn pensioenleeftijd niet genoeg pensioen.
Lees meer
Compensatie overwerk in vrije tijd vanaf 2019

Per 1 januari 2018 is de Wet minimumloon en vakantiebijslag (WML) aangepast. Vanaf deze datum is overwerk (meerwerk) onderdeel van het wettelijk minimumloon en moet er vakantietoeslag worden uitbetaald over alle gewerkte uren. Bij Cao kan op deze regeling worden afgeweken.

Vanaf 1 januari 2019 is compensatie in (betaalde) vrije tijd van 
over-of meerwerk (tijd voor tijd) alleen nog mogelijk als dat in de cao is vastgelegd.

Lees meer
AOW-leeftijd in 2024 niet omhoog

De AOW-leeftijd gaat in 2024 niet omhoog. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft dit gebaseerd op de jaarlijkse raming van de levensverwachting door het CBS en een wettelijk vastgelegde formule voor de vaststelling van de AOW-leeftijd.

De leeftijd waarop werknemers recht krijgen op een AOW-uitkering blijft door deze bepaling in de jaren 2022 t/m 2024 gelijk, namelijk 67 jaar en drie maanden.

Voorschotnota wordt premienota 

Tot op heden hebt u altijd voorschotnota’s ontvangen van het Bedrijfstakpensioenfonds Levensmiddelen. Halverwege november ontvangt u de laatste voorschotnota (over december).

Vanaf 2019 sturen zij u premienota’s op basis van actuele gegevens, zoals u die als ondernemer bij het BPFL hebt aangeleverd. Over heel 2018 wordt er nog wel een afrekennota verstuurd. De afrekennota ontvangt u in maart 2019.


Waardering Supermarktplan bij vaststelling bestemmingsplan

Een van de taken van een gemeenteraad is het vaststellen van bestemmingsplannen.
Op die manier kunnen regels gesteld worden die nodig zijn vanuit het oogpunt van goede ruimtelijke ordening. Om dit te bepalen moeten alle mogelijke belangen meegewogen worden.

Recent deed de Raad van State uitspraak over een bestemmingsplanwijziging van de gemeente Haaksbergen. Moest deze gemeente het plan voor het bouwen van een supermarkt meenemen in haar belangenafweging of kon zij die buiten beschouwing laten?

Lees meer
Optimaliseer uw investeringsaftrek

Als u in 2018 voor meer dan €2.300 investeert in bedrijfsmiddelen, heeft u recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Deze aftrek geldt voor investeringen tussen de € 2.300 en € 314.673. Investeert u niet meer dan € 2.300? Dan kan het een overweging zijn om nog voor het eind van het jaar een investering te doen. Dreigt u het maximum van € 314.673 te overschrijden, dan kan het raadzaam zijn een deel van uw investeringen uit te stellen naar 2019. De grootte van de aftrek is afhankelijk van de omvang van uw investeringsverplichtingen in een jaar.

Bekijk de omvang van de aftrek in de onderstaande tabel.



Tip: Het kan lonen om grote investeringen te spreiden over meerdere jaren.
De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek neemt namelijk af naarmate het totale investeringsbedrag groter wordt.
Zo levert een investering van € 102.000 in 2018 een bedrag van € 15.863 aan kleinschaligheidsinvesteringsaftrek op. Wanneer de investeringen worden verspreid over de jaren 2018 en 2019 met voor elk jaar een bedrag van € 51.000, dan levert dit € 28.560 aan kleinschaligheidsinvesteringsaftrek op. Het spreiden van de investering over 2 jaren levert maar een extra aftrek op van € 12.697.

Let op: Niet alle bedrijfsmiddelen komen in aanmerking voor de investeringsaftrek.
Zo zijn bedrijfsmiddelen met een bedrag kleiner dan € 450 hiervan uitgesloten. Ook uitgesloten zijn goodwill, software en personenauto’s.

Let op: Onder investering wordt verstaan een verplichting tot het doen van investeringen. Dat wil zeggen dat de koopovereenkomst is getekend, dus niet de levering van het bedrijfsmiddel (denk bijvoorbeeld aan grote verbouwingen / ombouw van de winkel).

Het kan lonend zijn om hierbij het totaal van deze verbouwing op te knippen in kleinere porties waardoor er wel recht kan ontstaan op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.
De aftrek is dan maximaal het betaalde bedrag (voorschot) op deze investeringsverplichting.

Uw bedrijfseconomisch adviseur kunt u hierbij adviseren.

Volg ons
t in
Contact
E-mail opties